Kolagén a na čo v našom tele slúži

Kolagén je stavebná a základná bielkovina, ktorá nie je rozpustná vo vode. Spája bunky tkanív, kostí a šliach. Tvorí asi 75% našej pokožky a nájdeme ju aj v chrupavkách. Ide o takú lepiacu hmotu tela živých organizmov, naše telo drží pohromade. Má vplyv nielen na funkčnosť pohybového aparátu, ale aj na vzhľad pokožky, ktorá postupne stráca pevnosť a odolnosť, tvoria sa vrásky, nerovnosti, vidíme známky starnutia.

Klesanie množstva kolagénu

Do približne 25 rokov veku naše telo produkuje veľké množstvo kolagénu, ale neskôr jeho produkcia veľmi rapídne klesá, dokonca z roka na rok. Kolagén v neskoršom veku nie je tak elastický, pevný a kompaktný. Po 45. roku života tvorba kolagénu takmer ustane, preto je vhodné ho doplniť externe. Pomôžete tým pohybovému aparátu, pokožke, nechtom aj vlasom. Vek, vďaka ktorému tvorba kolagénu klesá, nevieme ovplyvniť, ale mnoho iných spôsobov, ako kolagén strácame, ovplyvniť môžeme. Nevystavujte sa UV žiareniu, buďte fyzicky aktívni, obohaťte stravu o vitamíny A, C, E, železo a vápnik, buďte veľa na čerstvom vzduchu, doprajte si čas na regeneráciu po fyzickom cvičení, najmä ak viedlo k zraneniu a vyhýbajte sa stresu. S vekom sa znižuje aj hustota kostí, môže dochádzať k odvápneniu, čo znamená oslabenie kostí, riziko zlomenín, problémy s pohyblivosťou. Ženy v menopauze sú vystavené osteoporóze. Kolagén správne zvolený je základným krokom k posilneniu kostí a eliminácii spomínaných rizík. Kolagén má ale vplyv aj na správne fungujúci imunitný a nervový systém.

Vyberte si správny typ kolagénu

Než si kolagén kúpite, zaujímajte sa o jeho pôvod. Certifikovaná spoločnosť vo farmaceutickom priemysle je zárukou kvality, účinkov i nezávadnosti výživového doplnku. Zaujímajte sa aj o mieru vstrebateľnosti kolagénu a jeho stráviteľnosť. Vynikajúce hodnotenie a výsledky má Hydrolyzovaný kolagén – Cartylis, ktorý vyrába švajčiarska farmaceutická spoločnosť Aptissen S.A., ktorá je zárukou kvality a dobre investovaných peňazí.

Publikované: 27. 02. 2022

Kategória: Zdravie

Autor: Barbora Tichánek