Meliete doma kávu? Zvoľte správny stupeň mletia

Príprava kávy z čerstvo namletých zŕn je pôžitkom pre mnohých z nás. Omamná vôňa, ktorá si konečne nájde cestu von zo zŕn ihneď opantá naše zmysly. Káva nedá pokoj nášmu nosu ani po varení, no vtedy už prichádza na scénu aj chuť. Tá sa odvíja od stupňa namletia. Viete, ako správne namlieť kávu?

Prečo mlieť kávu až doma?

Balená mletá káva je vhodná do prekvapkávacích a pákových kávovarov, French pressu alebo Aeropressu. Pri otvorení balíčku sa síce uvoľní omamná vôňa, no tá po krátkej chvíli odznie a káva stráca na svojej čerstvosti. Ak kupujete kávové zrná, ktoré meliete doma, dožičíte si tak čerstvosť, na ktorú nedosiahne ani tá najkvalitnejšia balená mletá káva. Výnimkou nie je ani káva bez kofeínu, ktorá tiež uvoľňuje svoju čerstvosť práve počas mletia.

Vedeli ste, že...

... čím hrubšie je káva namletá, tým dlhšie trvá kým uvoľní všetku svoju chuť a arómu?

Extra hrubé, hrubé a stredne hrubé – ktoré mletie zvoliť?

Hrubo namletá káva obsahuje čiastočky podobnej veľkosti aké majú kryštály hrubej soli (kosher salt). Takto namletá káva je ideálna pre french press. Extra hrubo namletá káva obsahuje o čosi väčšie čiastočky, ktoré sú vhodné na prípravu kávy za studena. Stredné mletie má textúru podobnú piesku a je ideálne pre prípravu kávy pomocou Chemexu.

Stredné mletie pozná každý

V regáloch supermarketov a potravín nájdete balenú mletú kávu bez kofeínu či bežnú kávu, ktorá je mletá práve na strednú textúru. Takto mletá káva je vhodná na prekvapkávacie techniky a jej čiastočky majú veľkosť ako kryštály bežnej kuchynskej soli. Jedná sa zároveň o najbežnejšie mletie kávy v reštauráciách a kaviarňach.

Jemné, stredne jemné a extra jemné mletie pre netradičné šálky kávy

Jemne namleté kávové zrná majú textúru o niečo drsnejšiu ako práškový cukor. Jemne namletá káva je ideálna pre varenie espressa v moka kanvičke alebo Aeropresse. Stredne jemnú kávu môžete využiť napríklad pri varení na filtroch v tvare kužeľa napríklad s prekvapkávačom Hario V60. Nakoniec tu máme extra jemnú hrubosť, ktorá slúži na prípravu jedinej kávy a to tureckej.

Chuť vašej šálky kávy ovplyvňuje mnoho faktorov. Jedným z nich je aj hrúbka mletia. Nech už zvolíte akúkoľvek kvalitnú kávu a kávovar, práve mletie môže vytvoriť dokonalý nápoj alebo hotovú katastrofu. Preto je na mieste vedieť, aká hrubosť je pre váš spôsob prípravy tá ideálna.

Publikované: 07. 08. 2021

Kategória: Nezařazené

Autor: Barbora Tichánek